Verbouwwijzer.nl maakt gebruik van cookies. Meer weten? Zie Cookies.

Sluiten

Bespreken met aannemer

Een goed gesprek met de aannemer voor aanvang van de verbouwing, vergroot de kans dat de nieuwe indeling van uw huis een succes wordt. Noteer voor het gesprek wat u precies wilt bespreken. Hieronder een aantal aandachtspunten op een rij, waaronder: de constructie (welke muren zijn dragend?), de ontwerptekeningen en mogelijkheden om optimaal te profiteren van zonlicht en -warmte. Bespreek ook of u alles wilt uitbesteden, of bijvoorbeeld zelf muren wilt afwerken.

 •  Vergroten of anders indelen

  Bedenk van te voren goed wat uw woonwensen zijn. Deze kunnen in de loop van de tijd veranderd zijn. Vervolgens is het de vraag of uw huidige woonwensen te realiseren zijn door een andere indeling van de bestaande woning. Als dit niet het geval is, kunt u overwegen om de woning te vergroten. Bijvoorbeeld door het laten plaatsen van een aanbouw; meer daarover op Verbouwwijzer Aanbouw.

 •  Het ontwerp

  Wanneer u van plan bent langere tijd in uw woning te blijven wonen, is het goed om te bedenken hoe de levensloop van uw huishouden zal verlopen. Jonge stellen kunnen er rekening mee houden dat er op den duur kinderen komen. Mensen van middelbare leeftijd worden mogelijk te zijner tijd minder goed ter been. Een optimale toegankelijkheid bereikt u onder meer door deuren voldoende breed en dorpels niet hoger dan 20 mm te maken. Het is altijd handig om op iedere verdieping voldoende aansluitpunten voor elektriciteit, kabel en telefoon aan te laten leggen.

  Standaard maten: makkelijk, en minder afval

  Maak gebruik van standaardmaten. Dan kunnen geprefabriceerde producten als systeemwanden, plaatmaterialen en kozijnen worden gebruikt. Deze zijn veelal goedkoper en het gebruik van geprefabriceerde producten levert minder (bouw)afval op. Bovendien is de indeling in de toekomst gemakkelijker opnieuw aan te passen.

  Het boek 'Tips voor een slimme indeling van uw woning' van VACpunt Wonen helpt u met een praktische indeling van de woning, zie www.vacpuntwonen.nl.

 •  Brandveiligheid

  Let er op dat alle bewoners, na het aanpassen van de indeling van uw woning, bij brand vanuit alle kamers voldoende tijd en ruimte hebben om het huis te ontvluchten. Daarom is het belangrijk om materialen te gebruiken die voldoende weerstand bieden tegen branddoorslag en brandoverslag. Houdt ook de vluchtroute in de gaten: de breedte en helling van de trap en de afstand tot de uitgang.

  Plaats in ieder geval in de hal beneden en de gang boven een rookmelder. Deze apparaten geven een alarmsignaal af zodra ze rook signaleren, ze waarschuwen u voor brand zodat u maatregelen kunt nemen. Rookmelders bestaan in een uitvoering met batterij of met lichtnetaansluiting.

 •  Passieve zonne-energie

  Aan de zonkant van het huis krijgt u meer licht en warmte door de inval van zonlicht. Dit kan in het stookseizoen energie besparen.

  Eén vierkante meter extra glasoppervlak aan de zuidkant van een huis bespaart jaarlijks 4 m3 aardgas in een tussenwoning of flat. In een twee-onder-één-kapwoning is dat 8 m3 per vierkante meter glas.

  U kunt deze passieve zonne-energie benutten door verwarmde kamers aan de zonzijde van het huis te plaatsen, en koele ruimtes aan de schaduwzijde. Aan de zonzijde kunt u de ramen zo groot mogelijk maken, en aan de schaduwkant kunt u ze klein houden. Zorg aan de zonzijde wel voor zonwering, om oververhitting in de zomer te voorkomen. Meer hierover op www.milieucentraal.nl.

 •  Constructie

  U kunt niet iedere willekeurige muur doorbreken. Sommige muren zijn dragend. Wanneer deze doorgebroken worden, moeten ze met een sterke constructie worden opgevangen. Met niet-dragende muren kunt u variëren. Gaat u aan de slag met muren en wanden, dan kan het handig zijn om geluidsisolatie toe te passen. Bijvoorbeeld als een kamer als kinderkamer dienst gaat doen. Voor afwerking van de wanden kunt u verschillende plaatmaterialen gebruiken. 

 •  Verwarming en warm water

  Bent u toe aan een nieuw warmwatertoestel? Dan is het slim om deze zo dicht mogelijk bij badkamer en keuken te plaatsen. Zo blijven de leidingen kort, en heeft u altijd snel warm water uit de kraan. Hiermee kunt u besparen op uw energierekening.

  Soms lopen verwarmingsbuizen door onverwarmde ruimtes, bijvoorbeeld onder de begane grondvloer of in kastruimte op zolder. Hier geven ze onnodig warmte af aan de omgeving. Door op die plaatsen de cv-leidingen te isoleren bespaart u per meter leiding jaarlijks ongeveer 3 m3 gas.

  Isoleer warmwaterleiding niet

  Isoleer de warmwaterleiding niet, zelfs niet in onverwarmde ruimtes. In verband met het risico van Legionellabesmetting moeten warmwaterleidingen zo snel mogelijk afkoelen tot een veilige temperatuur onder 25 graden Celsius.

  Wanneer er een voetventiel wordt geplaatst bij de aansluiting van cv-leidingen op de radiatoren, kunt u de radiatoren eenvoudig afzonderlijk afkoppelen. Dat is handig wanneer u één ruimte wilt opknappen, en de andere kamers wel wilt verwarmen.

  Kijk voor meer praktische bespaartips op www.milieucentraal.nl.

 •  De zolder

  Wanneer u op zolder extra kamers maakt die u gaat verwarmen, is het belangrijk om het dak goed te isoleren.

  Meer informatie vindt u in de Verbouwwijzers Dakraam en dakkapelDak en dakgoot en Isoleren.

 •  De trap

  Laat bij voorkeur geen open trap plaatsen. Deze zorgt voor veel energieverlies, geluidsoverlast en brandgevaar.

 •  De keuken

  Een open keuken geeft energieverlies en een slechte luchtkwaliteit door luchtjes en vochtige lucht. U kunt uw keuken visueel bij uw woonkamer trekken zonder dat deze open is. Bijvoorbeeld door het laten plaatsen van een glazen deur of wand. 
  Kijk voor informatie over de het inrichten van de keuken in de Verbouwwijzer Badkamer en keuken.

 •  Badkamer en toilet

  Ontwerp een badkamer en toilet zodanig dat zij eenvoudig en goedkoop zijn aan te passen voor het gebruik door gehandicapten. Bijvoorbeeld door ruimte te laten voor het plaatsen van handgrepen naast toilet en douche. Indien mogelijk kunt u op de begane grond alvast een kamer bestemmen als badkamer.

  Kijk voor informatie over de het inrichten van de keuken in de Verbouwwijzer Badkamer en keuken.

 •  Wasruimte

  Een aparte ruimte in of bij de woning om te wassen en te drogen is handig. U krijgt dan niet de vochtige lucht in huis. Het is noodzakelijk dat deze ruimte goed geventileerd kan worden.

 •  Tochtportaal

  Maak een tochtportaal, eventueel gecombineerd met een bijkeuken, onverwarmde serre of berging. U bespaart energie en voorkomt onnodig tocht in huis. Zie voor informatie de Verbouwwijzer Serre.

 •  Afwerking

  Wanneer u zelf werkzaamheden (in de afwerking) wilt uitvoeren, doe dit dan in goed overleg met de aannemer. Bedenk dus van tevoren wat u zelf kan (bijvoorbeeld schilderen of behangen), en wat niet (zoals stucwerk repareren).

 •  Bouwafval

  Ga zorgvuldig om met afval. Bouw- en sloopafval bestaat vaak uit diverse afvalstoffen: hout, kunststof, steen, keramiek (dakpannen, bakstenen), beton, zand, metaal en chemisch afval. Probeer deze stoffen zoveel mogelijk gescheiden te houden, en breng ze naar de gemeentelijke milieustraat.

 •  Onderhoud = behoud

  Goed onderhoud betekent langer plezier van uw woning. Bovendien behouden goed onderhouden huizen beter hun waarde. Het is mogelijk om een contract voor jaarlijks onderhoud voor diverse klussen af te sluiten.

  Kijk op www.eigenhuis.nl voor onderhoudsinformatie; Bouwgarant heeft een onderhoudschecklist die een goed overzicht geeft van de onderhoudswerkzaamheden aan uw woning. Zie 'onderhoudschecklist' op www.bouwgarant.nl.