Verbouwwijzer.nl maakt gebruik van cookies. Meer weten? Zie Cookies.

Sluiten

De eerste stappen

De kans op succes bij het opnieuw indelen van uw woning, is het grootst als u zich goed voorbereidt. Hieronder staan belangrijke punten op een rij. Heeft u een binnenhuisarchitecht nodig om uw wensen te realiseren? Is een bouwvergunning noodzakelijk? En hoe kiest u de juiste aannemer voor deze klus?

 •  Binnenhuisarchitect inhuren

  Wilt u iets bijzonders maken van uw verbouwing? Een binnenhuisarchitect kan u daar bij helpen. Een binnenhuisarchitect bij u in de buurt vindt u via de Bond van Nederlandse Architecten (www.bna.nl).

 •  Uw wensen op een rij

  Het is handig als u voorafgaand aan het gesprek met de binnenhuisarchitect en/of aannemer al een beetje een idee heeft van wat u wilt. Met behulp van de informatie onder Bespreken met de aannemer kunt u uw wensen op een rij zetten.

 •  Uw verbouwing in goede handen

  Zoek een goede aannemer die kwaliteitsgaranties kan bieden. De BouwGarant-aannemer biedt deze garanties. Op www.bouwgarant.nl kunt u zoeken naar een BouwGarant-aannemer bij u in de buurt. Bij deze aannemers kunt u de VerBOUWgarantie afsluiten (zie:www.bouwgarant.nl). Deze garantie beschermt u bij gebreken na de oplevering, gebreken in de constructie of een eventueel faillissement van de aannemer.

  Werk uw plannen zoveel mogelijk uit voordat u een aannemer een offerte laat uitbrengen. Vraag eventueel bij een tweede aannemer ook een offerte aan. Maak met de aannemer duidelijke afspraken over de kosten van het uitbrengen van de offerte.

 •  Referenties architect, aannemer

  Vraag voordat u in zee gaat met een binnenhuisarchitect en/of aannemer naar referenties van eerder uitgevoerde bouwprojecten.

 •  Energiebewust verbouwen

  Rekening houden met het milieu kan u veel opleveren, zoals een comfortabele woning en geld in de portemonnee. Een milieubewuste keus hoeft niet duurder te zijn in aanschaf. En door energiezuinige maatregelen zal uw energierekening lager zijn dan voorheen. Wanneer u bij het aanpassen van de indeling van uw woning rekening wilt houden met het milieu, is het belangrijk om bij het zoeken van een aannemer te informeren of hij ervaring heeft met het gebruik van milieuvriendelijke materialen en energiebesparende maatregelen.

  Kijk voor meer praktische tips ook op www.milieucentraal.nl.

 •  Omgevingsvergunning

  Wanneer u plannen heeft om bouwkundige wijzigingen aan te brengen in of aan de woning, heeft u veelal een vergunning nodig. Dit kan een omgevingsvergunning zijn (voorheen bouwvergunning), een sloopvergunning of een milieuvergunning. Ook voor het verwijderen van asbest heeft u een vergunning nodig. Neem daarom contact op met de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van uw gemeente.

  Op www.omgevingsloket.nl kunt u kijken of u in uw situatie een vergunning nodig heeft. Houd er rekening mee dat elke verbouwing aan de wettelijke eisen van het Bouwbesluit moet voldoen. Overleg dit met de aannemer.

 •  Uw geldzaken goed geregeld

  Bepaal voordat u een gesprek met de aannemer aangaat, of het voor u haalbaar is om een verbouwing te financieren. Met het Persoonlijk Budgetadvies van op www.nibud.nl krijgt u inzicht in uw eigen financiële situatie.

  Bent u van plan om een verbouwing uit te laten voeren, dan kunt u het beste voorafgaand aan het gesprek met de aannemer bepalen hoe u de verbouwing gaat financieren, zie  www.eigenhuis.nl.

 •  Rechtsbijstandsverzekering

  Bij grotere verbouwingen kunt u een rechtsbijstandverzekering afsluiten. Mocht u tijdens de bouw een juridisch conflict met uw aannemer krijgen, dan dekt de verzekering de kosten van de procedure en die van de rechtsbijstand.

  Bij het afsluiten van een rechtsbijstandsverzekering geldt meestal een wachttijd van drie maanden, pas na deze tijd mag u de rechtsbijstand inschakelen. Meer informatie over verzekeringen vindt u bij de Vereniging Eigen Huis (www.eigenhuis.nl).