Verbouwwijzer.nl maakt gebruik van cookies. Meer weten? Zie Cookies.

Sluiten

Bespreken met aannemer

Uiteraard vindt er een gesprek plaats met de aannemer over het isoleren van uw woning, maar weet u al precies wat u moet bespreken? Maak vooraf een lijstje van bespreekpunten, met behulp van de aandachtspunten hieronder. Wilt u houten, kunststof of aliuminium kozijnen?

Lees over het voordeel van isolerend glas (HR++), en ga na of ventilatieroosters standaard zijn inbegrepen.

 •  Geheel of gedeeltelijk vervangen

  Soms hoeft u niet het hele kozijn te vervangen, maar kunt u volstaan met het vervangen van één of enkele delen. Bijvoorbeeld alleen de draaiende delen of de dorpel van het kozijn.

 •  Materiaalkeuze

  De materiaalkeuze voor een kozijn hangt af van de levensduur, onderhoud, kosten en ook van uw smaak. Kozijnen zijn er van hout, kunststof of aluminium. Aluminium kozijnen zijn het duurst. Ze zijn echter wel onderhoudsarm. De prijs van houten en kunststof kozijnen is sterk afhankelijk van de gekozen kwaliteit. Let bij aanschaf van kozijnen op de tijd die u kwijt bent aan onderhoud, een productkeurmerk en de garantievoorwaarden.

  Rekening houden met milieu

  Bij iedere materiaalkeuze kunt u rekening houden met het milieu. Bij de keuze voor een houten buitenkozijn kunt u letten op de productiewijze van het hout, de kwaliteit en levensduurverlengende verbindingen. Aluminium kozijnen met VMRG-keurmerk hebben een thermische onderbreking om energieverlies tegen te gaan. Ze voldoen aan eisen op het gebied van inbraakbeveiliging en blijven lang goed en mooi, zie www.vmrg.nl. Aluminium dat tijdens fabricage, sloop of renovatie vrijkomt, wordt hergebruikt. Kunststof kozijnen met het VKG-keurmerk hebben een recyclegarantie en voldoen aan strenge eisen wat betreft constructie en inbraakwering en installatie. zie www.vkgkozijn.nl.

  Een montagekozijn met keurmerk heeft goede constructieve eigenschappen. Dit kozijn is vooraf in de fabriek gemaakt, heeft een lange levensduur en is demontabel. Dit geeft milieuvoordeel bij productie, onderhoud en in de afvalfase.

 •  Comfortabeler zonder tocht

  Via kozijnen gaat warmte verloren, en dit is nadelig voor het milieu. Hoeveel energie verloren gaat, hangt af van de isolatiewaarde. Deze wordt uitgedrukt in de U-waarde (warmtedoorgangscoëfficient in Watt/m2 K). Hoe hoger deze U-waarde, hoe meer warmte het kozijn doorlaat, dus hoe slechter de isolerende werking.

  Naden en kieren kunnen ontstaan tussen het kozijn en de muur, tussen het vaste en draaiende deel van het kozijn en tussen het glas en het raam. Kieren veroorzaken een onaangename tocht in de woning. Bij het vervangen van kozijnen is verbeterde naad- en kierdichting daarom een aandachtspunt.

  Kijk voor meer informatie op www.milieucentraal.nl.

 •  Ramen open en dicht

  Er zijn verschillende typen ramen: ramen die naar buiten draaien, uitzetramen aan de bovenzijde van het kozijn en draaikiepramen. Bij het vervangen van kozijnen met draaiende delen is aan u de keus welke manier uw voorkeur heeft.

  Wilt u geen ventilatieroosters in de kozijnen, kies dan voor klep- of uitzetramen. Op inbraakgevoelige plaatsen (bijvoorbeeld op de eerste verdieping) kunt u de verschillende standen van de klep- of uitzetramen voorzien van een vergrendeling tegen inbraak.

 •  Isolerend glas

  Als u uw kozijnen vervangt, is het verstandig om voor extra isolerend glas te kiezen. Daarmee neemt het comfort van uw woning toe en bespaart u op de energiekosten.

  Hogere isolatiewaarde bespaart meer energiekosten

  U kunt kiezen uit gewoon dubbel glas en HR++glas. HR++glas isoleert het beste: en hoe hoger de isolatiewaarde, des te meer energie u bespaart. Dat is wel duurder in aanschaf, maar door de extra energiebesparing heeft u deze investering gauw terugverdiend.

  Kijk op www.milieucentraal.nl kunt u voor uw situatie uitrekenen wat de kosten en besparingen zijn van de verschillende soorten dubbel glas. 

 •  Veiligheid

  Met het Politiekeurmerk Veilig Wonen weet u zeker dat u in een veilig huis woont, met minder kans op inbraak. Voor meer infomratie zie www.politiekeurmerk.nl. Ter voorkoming van inbraak en glasbreuk kunt u ook veiligheidsbeglazing laten aanbrengen. 

 •  Ventilatierooster

  Als u uw kozijnen vervangt, kunt u overwegen om ventilatieroosters boven het glas in de ramen te plaatsen. Om vochtproblemen te voorkomen en een gezond leefklimaat in huis te creëren, is het belangrijk dat u uw woning continu ventileert.

  In veel woningen zijn er te weinig ventilatiemogelijkheden. De Woonbond heeft de Toetslijst Ventilatie ontwikkeld (zie www.woonbond.nl). Door deze in te vullen krijgt u een idee hoe het in uw woning is gesteld met de ventilatie. Ook krijgt u verbetertips aangereikt. Zie ook www.milieucentraal.nl.

  Woont u in een drukke straat, dan kunt u de ventilatieroosters het beste aan de achterzijde van uw huis plaatsen. Er zijn ook geluiddempende ventilatieroosters op de markt.

 •  Afwerking binnenzijde

  Na plaatsing van een nieuw kozijn moet de binnenmuur afgewerkt worden. Overleg goed met uw aannemer wat u door hem wilt laten doen (bijvoorbeeld het stucwerk repareren), en wat u zelf wilt doen (bijvoorbeeld schilderen of behangen)?

 •  Schilderen

  Laat een nieuw houten kozijn voor plaatsing door uw aannemer twee keer in de grondverf zetten. Dat geeft voor de eerste weken afdoende bescherming. Bespreek met uw aannemer wie het aflakken voor zijn rekening neemt.

  Schilder het houtwerk in lichte kleuren aangezien donker geschilderd hout extra zal opwarmen als de zon erop schijnt. Het hout gaat dan werken waardoor het kan scheuren en de verflaag minder lang meegaat.

  Kies voor schilderwerk een oplosmiddelarme verf. Voor meer informatie zie  www.milieucentraal.nl.

 •  Onderhoud = behoud

  Goed onderhoud betekent langer plezier van uw woning. Bovendien behouden goed onderhouden huizen beter hun waarde. Het is mogelijk om een contract voor jaarlijks onderhoud voor diverse klussen af te sluiten.

  Kijk op www.eigenhuis.nl voor onderhoudsinformatie; Bouwgarant heeft een onderhoudschecklist die een goed overzicht geeft van de onderhoudswerkzaamheden aan uw woning. Zie 'onderhoudschecklist' op www.bouwgarant.nl.