Verbouwwijzer.nl maakt gebruik van cookies. Meer weten? Zie Cookies.

Sluiten

De eerste stappen

De kans dat u tevreden gaat zijn met de nieuwe kozijnen is groot als u zich goed voorbereidt. Hieronder staan belangrijke zaken op een rij. In welke gevallen is bijvoorbeeld een vergunning nodig? Hoe herkent u een aannemer die milieubewust te werk gaat?

 •  Uw wensen op een rij

  Het is handig als u voorafgaand aan het gesprek met de aannemer al een idee heeft van wat u wilt. Met behulp van de informatie onder Bespreken met de aannemer kunt u uw wensen op een rij zetten. 

 •  Uw verbouwing in goede handen

  Zoek een goede aannemer die kwaliteitsgaranties kan bieden. De BouwGarant-aannemer biedt deze garanties. Op www.bouwgarant.nl kunt u zoeken naar een BouwGarant-aannemer bij u in de buurt. Bij deze aannemers kunt u de VerBOUWgarantie afsluiten (zie:www.bouwgarant.nl). Deze garantie beschermt u bij gebreken na de oplevering, gebreken in de constructie of een eventueel faillissement van de aannemer.

  Werk uw plannen zoveel mogelijk uit voordat u een aannemer een offerte laat uitbrengen. Vraag eventueel bij een tweede aannemer ook een offerte aan. Maak met de aannemer duidelijke afspraken over de kosten van het uitbrengen van de offerte.

 •  Energiebewust verbouwen

  Rekening houden met het milieu kan u veel opleveren, zoals een comfortabele woning en geld in de portemonnee. Een milieubewuste keus hoeft niet duurder te zijn in aanschaf. Als u de kozijnen vervangt, is het vaak aantrekkelijk om isolerend glas te laten plaatsen. Kijk voor uw mogelijkheden op www.milieucentraal.nl/dubbelglas.

 •  Omgevingsvergunning

  Voor het vervangen van een kozijn is in principe geen vergunning nodig. Hierop bestaan uitzonderingen, bijvoorbeeld als het een monumentaal pand betreft. Het is altijd vereist dat de verbouwing aan de wettelijke eisen van het Bouwbesluit voldoet. Overleg dit met de aannemer.

  Op www.omgevingsloket.nl kunt u bekijken of voor uw situatie een vergunning is verplicht.

 •  Uw geldzaken goed geregeld

  Bepaal voordat u een gesprek met de aannemer aangaat hoe u de verbouwing gaat financieren. Kijk voor meer informatie op: www.eigenhuis.nl.